LCHF?

Skrevet af - i Kost og sundhed
  • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
  • Visninger: 802

LCHF – low carb high fat – var vores tema denne tirsdag i forbindelse med de evigt diskuterede januarkure. Og vores egne holdninger er endda spredt! Derfor vil dagens indlæg kort debattere for og i mod LCHF.

LCHF er en spisemåde, hvor man udelukker alt(eller det meste) kulhydrat og stivelse. Dette indebærer både kornprodukter og under strikse regler også frugt og rodfrugter. Til gengæld tilsætter man mere fedt i kosten, hvilket både er animalsk som fra bacon, kyllingeskind og fedtkanten på bøffen eller piskefløde og vegetabilsk fra gode oliven- og kokosolier.

thumbnail IMG 0039

Argumentet for at spise LCHF er bl.a. at mange mener, de får et stabilt blodsukker og holder sig mætte længere, hvorfor de kun behøver at spise tre gange dagligt. Desuden mener de, at man ved at skære alle kulhydrater fra(undtager grøntsager, der vokser over jorden) kan ændre sin metabolisme til kun at forbrænde fedt. Desuden er tilsætningsstoffer og sødemidler udelukket, så hverken Cola Light eller færdigretter er en mulighed.

Men… betyder det så, at fuldkornspasta, rugbrød og gulerødder er usunde? Nej. Det passer bare ikke ind i LCHF-kosten, som man rent kostmæssigt måske ikke vil definere som sund i sig selv, da det bl.a. indeholder store mængder mættet fedt.

Argumentet mod LCHF kan være, at hjernen kun kan få sin energi fra kulhydrat. Man kan altså føle sig mere træt og få hovedpine under tilvænningen. Derudover kan man komme til at mangle en del vandopløselige vitaminer og mineraler fra de forskellige frugter og rodfrugter, hvilket i sig selv er et problem, der vel kan løses med kosttilskud. Herefter kommer det sociale: hvad så, når man er ude? Skal man så medbringe sin egen mad hver gang, vennerne inviterer på middag, fordi man ikke må spise andet end bøffen og sovsen. Eller er man ”uhøflig” ved at takke nej til både forret og dessert? Ikke nødvendigvis, men har man lyst til at lade være? Tit og ofte oplever man, at når man først forbyder sig en madvare eller som her en hel fødevaregruppe af makronæringsstoffer, vil man begynde at ”crave” det. Hvor meget bedre ser lakridsen ikke ud, dufter det nybagte rugbrød eller skriger appelsinen ikke på en, når man først har besluttet, at man ikke må spise det? Det kan resultere i en kæmpe overspisning af lige netop disse.

Argumenterne for og i mod er mange og vi er selv uenige i køkkenet. Lad debatten stå åben og spis efter lige den lyst, I har, eller kostretning, I vælger! Vi håber, det smagte jer!

http://www.madbanditten.dk/hvad-er-lchf/

0

Arkiv

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.