Indslag om overvægt og fedme!

Skrevet af - i Kost og sundhed
  • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
  • Visninger: 1172

overvægt og fedme

 

OVERVÆGT OG FEDME

 

Fra omkring 1920 har overvægt og fedme haft en voldsom stigning. I den periode har kosten ændret sig fra at bestå hovedsageligt af kulhydrater og lidt fedt, til nu, hvor forbruget af kød, ost, smør, alkohol ovs har taget til og sat sit præg.


Fedme betegnes som en manglende evne til at regulere energibalancen, sådan at fedtdepoternes størrelse øges i en grad, der medfører en øget risiko for følgesygdomme og for tidlig død.


Placeringen af fedtdepoterne har en stor betydning for risikoen af følgesygdomme:
Type 2 sukkersyge
Åreforkalkning

Forhøjet blodtryk

Slagtilfælde

Iskæmisk hjertesygdomme

Kræft

Galdesten

Psykiske lidelser

Muskulo-skeletale samt ufrugtbarhed, som tilsammen lægger beslag på omkring 10-15% af udgifterne til sygdomsbekæmpelse.

 

 

Hvordan forekommer fedme?

 

Det er yderst sjældent at der foreligger en kromosom- eller mutationsfejl til grunde for fedme. Den primære grund er at den kost vi indtager har for en høj energitæthed og fedtindhold. Uhensigtsmæssige måltidsmønstre og store portionsstørrelser samt begrænset daglig fysisk aktivitet, er en af de største syndere for fedme. Udover indtagelsen af kost og begrænset aktivitet, har det store og billige udvalg af usunde fødevarer også en stor betydning for overvægt.


Man har i lang tid målt graden af overvægt og vægtfordeling via BMI. BMI måler fedtmassen og udregnes ved at dividere kropsvægten med kvadraten af højden.
Man vurderes til at have en normalvægt, hvis man ligger mellem 18,5-25.
Er man overvægtig vil man ligge mellem 25-30, og fedme er alt over 30.
Man skal dog være opmærksom på at denne metode kommer med en eller følgende fejl. Den skeler ikke kropssammensætningen, en gravid vil dermed antages som ekstrem overvægtig og det samme vil muskuløse personer. Man er derfor gået mere over til DEXA scanning og impedansmåling, da de begge giver en mere nøjagtig måling af fedt og fedtfri masse. Derudover kan man også måle sin taljeomkreds, for herved at få en forståelse af fedtfordelingen. Øget sygdomsrisiko ved en taljeomkreds hos mænd er >102cm og hos kvinder >88 cm. Vægten bør dog ikke øges yderligere hos mænd med en taljeomkreds på ≥94cm og hos kvinder på ≥80cm.

 

Jeg kan uddybe dette indlæg meget mere konkret og detaljeret, men så har indlægget ingen ende. I er dermed meget velkomne til at kontakte mig på min arbejdsmail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. for spørgsmål til indlægget, uddybelse eller hvis der er interesse for en kostplan.


Tak fordi I læste med :).

 

0
Tagged in: Ernæring
B-Lunch har endnu ikke angivet en biografi

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.