Indslag om kulhydrater!

Skrevet af - i Kost og sundhed
  • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
  • Visninger: 1116

KULHYDRATER

Ser man groft på kulhydrater, kan man godt inddele det i tre grupper: stivelse, forskellige slags sukkerarter og kostfibre.


Når man læser på fødevarernes næringsdeklaration omfatter kulhydrater kun de kulhydrater som spaltes og optages i tyndtarmen - de omtales mere fagligt som "de fordøjelige kulhydrater", hvilket er kroppens vigtigste kilde til energi. 1 gram kulhydrat indeholder 17kj.
De fordøjelige kulhydrater optages i maven og tyndtarmen, hvorefter det transporteres som blodsukker rundt i blodet. Vores muskler er det organ, som har den største betydning når det kommer til regulering af blodsukkeret, da musklerne typisk bruger kulhydrater som energikilde. Vores muskler har også en evne til at oplagre en smule kulhydrat som depot, så hvis kroppen er i underskud, kan den tage det derfra.

 

Den mest almindelige form for kulhydrat er stivelse. Stivelse findes blandt andet i brød, gryn, kartofler, pasta og ris.

 

Naturligt forekommende sukkerarter findes i frugt og grønt. Andet sødt som sodavand, slik og kager forekommer sukkeret som en tilsat ingrediens. Man gør sig klogt i at spare på fødevarer med tilsat sukker.

 

Kostfibre er vigtige at indtage, da de får maden til at fylde mere i maven, så man føler sig mæt og vigtigst af alt mæt i længere tid, kontra hvidt brød og hvede. Derudover stimulerer de tarmens motorik, så maden bliver transporteret hurtigere gennem systemet og man derved undgår forstoppelse. Det der er ved kostfibre er at de ikke kan nedbrydes i tyndtarmen, men går ufordøjet til tyktarmen, hvor nogle af kostfibrene bliver nedbrudt af bakterier, som omdanner dem til nyttige stoffer som vores krop kan optage. Derfor anbefales det at man spiser kostfibre. I dette tilfælde indeholder 1 gram kostfibre 8 kj, og bidrager derfor i varierende grad til energi.
Kostfibre findes typisk i groft brød, frugt og grøntsager som også indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Dem som indtager fiberpiller eller fødevarer, hvor fibrene er tilsat kunstigt, er ikke nær så godt som den naturlige fiber. Man får heller ikke de samme goder fra vitaminer og mineraler.


Fødevarestyrelsens hjemmeside og Arne Astrup "Menneskets ernæring"

0
Tagged in: Ernæring

Arkiv

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.