Indslag om fedt!

Skrevet af - i Kost og sundhed
  • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
  • Visninger: 1161

blog billede fedt

 

FEDT

Hvor meget fedt må vi egentlig indtage?


De nordiske næringsstofanbefalinger fra 1996, påpeger at børn, voksne og ældre over 3 år skal indtage mindst 3% og højest 10E% af de essentielle fedtsyrer. Hertil anbefales det at det totale energiindtag ikke udgør mere end 30% af det samlet energiindtag.


Fordelingen af det gennemsnitlige indtag af mættede fedt:


- 36% af det mættede fedt kommer fra rene fedtstoffer: smør, margarine fedt og olie.
- 17% fra kød og kødprodukter
- 20% fra mælk og mælkeprodukter
- 13% fra ost og osteprodukter
- 3% fra brød og kornprodukter
- 2% fra æg
- De resterende 9% er fra fisk, fjerkræ, frugt og sukkervarer som slik og is


Spis mindre mættet fedt!


En af de vigtige grupper af fedtstoffer er triglycerider.
Triglycerider er simple fedtstoffer. De findes både i planter og hos dyr, som derfor er en vigtig del af vores ernæring. De mest almindelige fedtsyrer hos mennesket er oliesyre, lamitinsyre og stearinsyre. De sidste to betegnes som mættede fedtsyrer, hvor den første, oliesyre, er en umættede fedtsyre.


Mættede fedtsyrer:


Har et højt smeltepunkt, hvilket kan kendetegne dem på, at de er faste ved stuetemperatur.
Retningslinjerne hedder sig, at vi skal spise mindre mættede fedt, problemet er bare at vi stadigvæk ikke vælger den rigtige type fedt. Vi spiser omkring en tredjedel for meget af den forkerte type fedt, som er fedt der forefindes i smør, mælk, ost og kød.
Vi skal indtage mættet fedt, da det bidrager til at kroppen får de nødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Dog skal man ikke spise mere end anbefalet, da det kan øge risikoen for fedme og dertil alvorlige livsstilssygdomme.


Umættede fedtsyrer:


Stammer generelt fra planter og er typisk flydende ved stuetemperatur. N3 og n6 forefindes i umættede fedtsyrer og kan ikke dannes hos mennesker, derfor kan en mangel på denne type fedtsyre medfører sygdom. En tilskrækkelig tilførsel har betydning for udvikling af synsfunktion og kan nedsætte risikoen for den dødelige hjerte-karsygdom, da indvirkningen af n3 fedtsyre på ionkanaller i hjertecellerne mindsker tilbøjeligheden til hjerteflimmer og -stop. Man finder n3 og n6 i fede fisk og fiskeolier.
Det anbefales at man vælger umættede fedtstoffer som olivenolie, soya og solsikker fremfor mættede fedtstoffer som smør og margarine.

 


Gode råd og tips til hvordan man sparer på fedtet i dagligdagen:


1. Vælg ost med lavt fedtindhold - max 30+
2. Vælg magre mælkeprodukter som skummet- og minimælk.
3. Kassere stegefedtet
4. Undlad at spis det synlige fedt på kød
5. Kog eller damp maden istedet for at stege den
6. Vælg magret kød og kødpålæg, maks 10% og generelt spis mindre fedt
7. Undlad smør

 


Når fedtdepoternes størrelse øges, medfører det en risiko for følgesygdomme og for tidlig død.
Næste indslag vil handle om fedme og overvægt.

 

 

Kilder til tekst: fødevarestyrelsens hjemmeside, Arne Astrups bog "Menneskets ernæring" 2005 og Bente Schibye samt Klaus Klausens bog "Menneskets fysiologi - hvile og arbejde" 2011.

0
Tagged in: Ernæring
B-Lunch har endnu ikke angivet en biografi

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.