10 Myter om slankekurer og fedme - hvad er fakta og hvad er blot en myte?

Skrevet af - i Kost og sundhed
  • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
  • Visninger: 1208

Myte 1: Spiritus feder ikke!

Gennem forskning ses der ikke en sammenhæng mellem alkohol og udvikling af fedme. Drikkevaner har lige så stor effekt som mængden af alkohol. Det skal forstås at personer som drikker en given mængde alkohol over flere af ugens dage, er slankere end personer, som drikker den given mængde på færre dage.

Alkoholsrige drikkevarer indeholder meget energi. Alkoholen indeholder pr. Gram flere kalorier end kulhydrat og protein, og derudover indeholder alkohol som cocktails og øl meget sukker. En vigtig faktor er også at man ikke får stillet sulten, når man indtager disse alkoholsrige drikkevarer, hvilket gør at man typisk indtager flere kalorier.

 

Myte 2: Overvægtige har lavt stofskifte.

Det er en myte, hvilket professor Arne Astrup fastslår.

Det er nemlig størstedelen af ens "magre kropsvægt" der bestemmer, om man har en høj eller lav forbrænding. Den finder man ved at trække vægten af ens fedt fra ens kropsvægt. Så er man lille og spinkel, har man en lav forbrænding, kontra hvis man er stor og muskuløs, har man en høj forbrænding.
Mange overvægtige oplever at de ikke kan tabe sig, også selvom de intet spiser, udtaler Arne Astrup. Her skal man dog have i mente at der spiller andre faktorer ind. Kroppen fungerer som en motor og har brug for benzin, til at holde sig kørende. Benzin kommer gennem mad og drikkevarer. Indtager vi mere brændstof end hvad vi har behov for, ryger det i kroppens fedtdepoter. Ligger vi på sofaen hele dagen, vil det fungere som at fylde mere og mere benzin på en bil, som ikke bliver brugt. Hvis man i stedet tager bilen ud på en god lang tur og trykker en masse på speederen, forbrænder man også alle de dejlige kalorier man har indtaget. Derudover afhænger forbrænding også af den samlede vægt af hjerne, nyrer, lever og muskler, og jo større de er, desto højere forbrænding har man, udtaler Arne Astrup.

 

Myte 3: Fedme er arveligt.

Man kan ikke arve fedme, men man kan arve en genetisk tilbøjelighed til at udvikle den. Det handler også meget om miljø, på den måde kan man sige at forældre kan "smitte" deres børn til fedme med dårlige og usunde madvaner. Ifølge professor Thorkild Sørensen, viser familiestudier at børn er federe, jo federe deres forældre er.

 

Myte 4: Spis ikke efter kl 18.

Hos en normalvægtig, som er i energibalance, vil det ikke betyde noget hvis aftensmaden bliver indtaget efter kl 18, da det ikke vil gå i fedtvævet. At være i energibalance betyder at ens vægt er stabil og fedtmængden på kroppen ikke ændres. Man kan ikke være i energibalance hver dag, da mange typisk spiser mere eller mindre i weekender fordelt på anderledes tidspunkter end i hverdagen. Selvom man ikke har været i energibalance hver dag, udtaler professor Bjørn Richelsen, at man typisk har den samme vægt i slutningen af ugen, som i starten. Mange er opmærksomme på ikke at spise aftensmad for sent, da man ikke forbrænder i samme stil som efter morgenmad og frokost.

 

Myte 5: Hvaplefedtet ryger af i puberteten.

Begrebet trækker på den gamle forestilling om at unge typisk taber sig, af at flytte hjemmefra mors gryder og selv skal tjene deres penge og lave mad. Det passer dog ikke længere. Lider man af overvægt/fedme i barndommen, vil det typisk også følge en i voksent livet med mindre man gør noget ved det, det kan man ikke bare sådan vokse fra.

 

Myte 6: Det er dyrere at leve sundt.

En nærende kost som både er sund og billig, kan for mange udfordre deres kreative sans. En sund kost kræver at man varierer, sørger for at få en god fordeling af makronæringsstofferne som protein, kulhydrat og fedt samt mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler. Der er stor forskel på hvad fødevarer koster, men mange sunde fødevarer som majs, kartofler, kål, sild osv ligger i et prisleje under gennemsnittet.

 

Myte 7: Type 2 diabetes kan ikke forebygges.

"Vi kan i dag måle forstadier til diabetes-2 og åreforkalkning allerede i barnealderen" Professor Bjørn Richelsen.

En gruppe finske forskere har undersøgt at personer som på et år tabte sig mere end 5 procent, halverede risikoen for diabetes-2. Den samme konstatering kunne forskerne måle hos personer som motionerede mindst 4 timer om ugen. Hyppig motion kan altså forebygge sukkersyge og diabetes hos overvægtige.

 

Myte 8: Det er sundt at slanke sig.

Lider man af svær overvægt anbefales det at man slanker sig, så man ikke ender med at døje med hjertekar-sygdomme, forhøjet blodtryk og andre medførte lidelser forbundet med overvægt. Dog skal man være opmærksom på at der ikke findes nogle studier som peger på at slankekurer forlænger levetiden for raske overvægtige. Der er nemlig ingen tvivl om at det er bedre at forebygge overvægt end at gå på kur. Kroppen har det bedst man at vedvare en stabil vægt.

 

Myte 9: Vægttab holder nemt i flere år.

Langt de fleste som vælger en kostændring i deres levestil og ikke påbegynder slankekurer, har en chance for at holde deres vægttab i flere år, hvis kosten er fedt- og kaloriefattig samt man dyrker motion.

 

Myte 10: Koffein øger forbrændingen.

En stærk kop kaffe indeholder 100-200mg koffein, der virker opkvikkende og sætter gang i kredsløbet, så puls og blodtryk stiger. Hos personer som sjældent drikker kaffe kan det have en indvirkning på deres forbrænding, men vil hurtig aftage igen, hvis indtaget er hyppigt. Derfor kan det ikke bruges som et slankemiddel.

 

Kilde: videnskab.dk, en faglig artikel fra 2009.

0
B-Lunch har endnu ikke angivet en biografi

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.