Seneste indlæg

Skrevet af - i Råvarer
Den søde kartoffel

Sweet potato, batat, sød kartoffel – vi kender den efterhånden ret godt herhjemme også, men hvad kan den egentligt og hvorfor er den blevet så populær lige pludselig?

For det første er det slet ikke en kartoffel. Det er en rodfrugt i græskarfamilien og har faktisk slet ikke samme ”egenskaber” som en almindelig kendt kartoffel. I nogle dele af sundhedsverden er den endda blevet (fejlagtigt) set som meget sundere end den kartoffel, vi kender så godt. 

 

Den søde kartoffel indeholder mere sukker end den vanlige, hvide kartoffel, men den indeholder også flere kostfibre. Slår man selve ernæringsdelen op, er der ikke væsentlige fordele eller ulemper ved at vælge den ene frem for den anden – udover smagen.

De to smager nemlig forskelligt og deres konsistens er heller ikke sammenlignelig. 

 

Sweet potato har været populær længe under de varmere himmelstrøg, men har først inden for de seneste par år vundet de nordiske hjerter. Specielt har den vundet vores bøf- og burgerhjerter som den perfekte side dish i form af sweet potato fries. Med god grundt! For sprøde, saltede og orange fritter med aioli eller chilimayo til det kan altså noget.

 

Ønsker du selv at give dig i kast med dyrkningen af sød kartoffel, er du nødsaget til at investere i et drivhus eller en varmegaranti på terrassen. Derimod opbevares den bedst ved 10-15 grader. 

 

Lidt inspiration til tilberedningen? 

Kog en sød kartoffel med i græskarsuppen, bag den i ovnen og fyld den med bacon, creme fraice og finthakket tomat eller lav sprøde chips! 

Visninger: 38
0

Skrevet af - i Råvarer
Månedens råvare #22

Kan du høre fuglene?

Kan du mærke solens varme stråler?

Kan du dufte blomsterne? Se de første sommerfugle? Mærke den lunere vind?

Jeps, den er god nok. Foråret er endeligt kommet og vi bliver glade helt nede i maven. Det er skønt og længe ventet – vi har glædet os!

 

Med foråret kommer også en hel bunke skønne og friske råvarer, som vi har hungret efter siden sidste år. Om ikke så længe er de første danske jordbær klar sammen med asparges og ærter. Vi kan allerede smage dem på tungen.

Men det er nu, de første danske agurker titter frem. Den sprøde og friske sag stammer egentligt fra Indien og må her i Danmark og resten af Europa faktisk dyrkes i varme væksthuse over sommeren. 

 

Agurken består jo egentligt mest af vand og er derfor rigtigt god på de varmere dage. Den er ikke så rig på kostfibre og betegnes derfor som en ”fin grøntsag” – derimod er den rig på folat, som er et B-vitamin, og kalium. Og så kan man spise rigtigt meget agurk for få kalorier, hvis man er til den slags! 

 

Agurkeplanten er en klatreplante og findes i forskellige varianter: salatagurk, asieagurk og drueagurken. 

Den skal opbevares køligt, men ikke for koldt, da den så kan få skader og blive slatten. 

 

Vi er glade for den grønne og friske sag, og du har sikkert fået den i stave, syltet eller som den klassiske agurkesalat. Vi bruger den ofte i salater – specielt her til foråret og over sommeren – og i en kold agurkesuppe til forret. 

Prøv at riv den til ”spaghetti” og spis den sammen med lidt olie og saltede pinjekerner, agurkerelish med chili til det grillede kyllingespyd, eller i en salat med melon og fetaost. 

 

https://madpyramiden.dk/madleksikon/groentsager/agurk/

Visninger: 62
0

Skrevet af - i Holdet bag

Selvom ingen dage ligner hinanden og alle dage ikke er ens, så findes der en rød tråd. 

Vi gør de samme ting på nogenlunde de samme tidspunkter. Vores rutiner hænger ved. Hver dag – mere eller mindre.

Sådan er det også oppe i vores store køkken i Frederikssund. Der er folk i mellem 9-10 timer hver dag, så bølgerne kan godt gå højt og varmen stiger hurtigt over gryderne. Men hvordan ser vores dage ud oppe i køkkenet?

Hver morgen omkring halv seks møder de første kokke ind. 

Efter lidt koordinering startes ovnene op og brødbagningen går i gang. Samtidig tændes der op for gaskomfuret i den anden afdeling og varer fra grøntmand, slagter og fiskemand triller ind ad døren med et smil fra fragtmanden. 

Lidt efter lidt møder der flere kokke og medarbejdere ind.

Nogle hjælper til i det varme, nogle går i krig med grøntsagerne, andre blander salater, mens nogle skærer og anretter det friske pålæg. Og så bliver der lavet dej til koldhævning af brødet til dagen efter. 

Ind i mellem alt dette nydes der en kop kaffe og nybagt brød til morgenmad.

Når klokken rammer 10 skal alt maden pakkes og i løbet af ingen tid, er der næsten tomt i køkkenet. Herefter starter forberedelserne til dagen efter.

Der er gang i gryderne igen, grøntsagerne forberedes og kødet forsteges. Og så bages der skønt og lækkert rugbrød. Og ryddes op.

Den sidste søde medarbejder kommer retur fra en firmakantine med service mellem 14 og 15. Herefter lukker køkkenet ned og står tomt til dagen efter.

Men alt kan ske… nogle dage smutter den sidste kok først efter kl. 16, andre dage har vi et selskab om aften. Man kan ikke vide, hvad næste uge bringer – så længe vi bringer smil. 

Visninger: 74
0

Skrevet af - i Tips og tricks
Halvfyldte fade?

I ser det ofte og nok også oftere end vi egentligt vil indrømme, men der er faktisk en mening med galskaben. Og der er fordele og ulemper ved det hele.

Hvad filan snakker de nu om, tænker I måske, men så slemt er det ikke. Vi vil bare give en simpel forklaring på, hvorfor I nogle gange kan opleve at fadene ”kun” er halvfyldte på jeres frokostbuffet.  

 

Den oplagte grund giver sig selv, men den passer langt fra altid: der er simpelthen ikke mere, vi kan fylde op med. Dette er dog ikke altid gældende. Vi er underlagt en hygiejnemæssig regel, der gør, at vi ikke må gemme mad, der først har været serveret på buffeten. 

 

Dette fører videre til den reelle grund: vi vil gerne mindske madspildet. Vi vil helst undgå at fylde skåle og fade op lige før ”lukketid”, da vi ikke kan gemme det efterfølgende og resten derfor bare skal smides ud. Spørger du derimod kantinepersonalet, om der er mere, kan vi servere en mindre portion til dig og stadig undgå at smide et helt fyldt fad i skraldespanden. 

 

Vi gør selvfølgelig vores bedste for, at buffeten ikke ser tom og kedelig ud, når de sidste af jer skal nyde jeres frokost. Dette gør vi blandt andet ved at hælde maden over i mindre skåle/fade, så det ser ud af mere, men det er desværre ikke altid, vi har nået det. 

 

Vi kæmper dagligt mod madspild og vi er kede af, at det sommetider kan gå ud over jeres syn på buffeten. Vi har derfor også sat ind på at blive bedre til dette!

#stopmadspild

Visninger: 79
0

Skrevet af - i Råvarer
Månedens råvare #21

Vi kan ikke brokke os over en hård og kold februar måned. Vi har nærmest sat varmerekorder og måneden var kort, så vi kan allerede nu skimte endnu mere forårssol og lysere tider. Endelig kan vi for alvor sige velkommen til foråret – og ikke lade som om, at februar faktisk var forår. Det er trods alt en vintermåned. 

Her i marts begynder råvarerne så stille at skifte ud. Det varer ikke længe, før asparges og rabarber mænger sig med grønkål og æbler. Dog holder vi stadig fast i en af vinterens lækre råvarer: peberroden.

Peberrod er nok bedre kendt som den stærke, nordiske wasabi, der bruges til at sætte spark til klassiske retter som pariserbøf, roastbeef og torsk.

Her er 5 facts om peberrod, du måske ikke vidste:

  1. Peberroden blev brugt som en medicinsk plante og det kan spores helt tilbage til middelalderen.
  2. Peberrodens stærke smag kommer fra svovlholdig allylsennepsolie, der kommer fra stoffet glykosid.
  3. Peberroden indeholder store mængder af C-vitamin.
  4. Udtræk for peberrod kan bekæmpe plantesygdomme.
  5. Smagsstyrken i peberrod ændres ved opvarmning og det anbefales derfor først at røre peberrod i saucen til sidst i tilberedningen.

Peberrod smager skønt og velkendt revet til tatar eller i en creme til pålæg og den skal som udgangspunkt ikke tilberedes. Prøv at tilføje peberrod til din dressing i en laksewrap med spinat, som topping til tarteletter med høns i asparges for at for lidt bid i den ellers milde og cremede spise, eller i den søde æblegrød og servér med let pisket fløde.

 

Link til Aarstiderne her og Havenyt her for mere info - det er her, vi har skaffet mere viden. 

 

Visninger: 87
0

Skrevet af - i Holdet bag
Vi har været på team building

I starten af februar brugte vi en hel lørdag sammen til et spændende event, hvis man overhovedet kan kalde det et event. Det var en lærerig dag, der satte gang i tanker og refleksioner, men også endte med at gøre vin til den efterfølgende middag næsten uundværlig. 

 

Vi startede med kaffe og friskbagt brød sammen med introduktion af Jakob og Sara, der stod for selve dagen. Herefter fulgte en hurtig ”spørg og byt” med dybdegående spørgsmål, der både omhandlede os privat og arbejdet i B\lunch. Herefter fulgte forskellige øvelser og opgaver, så vi lærte hinandens værdier bedre at kende og blev bevidste om virksomhedens fælles mål.

Og det er lige netop det fælles mål, der var dagens vigtigste tema. Hvad er målet? Hvordan kommer vi derhen? Hvorledes kan vi hver især bidrage til at nå målet?

b-lunch frokostordning team building

Vi kom langt den dag og fik øjnene op for virksomheden. Det var utroligt givende. Vi håber, I vil kunne mærke, at vi vil optimere og at vækst er en høj prioritet. 

Slutteligt skulle vi tage fire forskellige beslutninger indenfor at optimere i forhold til nuværende kunder, organisering, nye kunder og vores produkt, som jo er den mad, vi serverer for jer. 

Beslutningerne var det, som hele dagen tog tilløb til. Og det var spændende.

 

Efterfølgende gik vi til en skøn italiensk restaurant på Østerbro, hvor vi fik sludret, spist dejlig mad og drukket skøn vin. Rygterne siger, at der også blev serveret et par cocktails et andet sted, men så takkede reporteren også af. 

Visninger: 107
0

Skrevet af - i Råvarer
Månedens råvare #20

Kalenderen siger februar og årets (hvad der i al fald føles som) længste måned er ovre. Vinteren lakker allerede mod en ende og vi kan skimte foråret forude. Om end det muligvis er lidt langt væk, da vi jo godt er klar over, at frostgrader i marts og sne i april er helt almindeligt efterhånden.

Ikke desto mindre skal vi glæde os over alle årets råvarer og specielt februars. For selvom det faktisk er en råvare, vi kan spise hele året, så må den ikke glemmes – derfor fremhæver vi den i vores korte måned. 
Porrer tilhører løgfamilien, men er faktisk den mildeste form i forhold til smag. Oftest har vi brugt den som smagsgiver eller fyld i supper og andre varme retter, men det er faktisk også helt fint at lade porren komme til sin ret helt selv. For den smager skønt.

Prøv at dampe den og tilføj en klat smør og lidt salt eller bag den i ovnen med olie og smør den i pesto. Eller lav en porre-aske-smør til at servere sammen med friskbagt brød til middagen? Det vender vi lige tilbage til.

Porrer er rige på antioxidanter og C-vitaminer foruden kostfibre, der er gode for fordøjelsessystemet. Og så indeholder de en filans masse mineraler, men vigtigst af alt: den er ofte danskdyrket og smager skønt. 

Faktisk oprinder porren fra sydligere himmelstrøg, men arter sig perfekt til det kolde vejr heroppe. Det samme gælder opbevaringen: maks. 5 grader!

Husk altid at skylle porren godt med vand, så du undgår jord og småsten i maden.

Og så var der porreasken… smørret er i sig selv ”bare” en god piskefløde, der piskes til smør og tilsættes salt. Asken er heller ikke en genistreg at udføre: rens porren og skær toppen af, del porren i mindre stykker og skær ud i længere stænger, bag i ovnen til porren er sort og ”brændt”, blend de brændte stykker og sigt dem. Rør i det nypiskede smør og læg det på køl. 

 

Vi har fået lidt hjælp fra Aarstiderne

Visninger: 102
0
Afternoon Tea hos Cedric Grolet på Le Meurice i Paris

Sommer i Paris. Det lyder umiddelbart helt uimodståeligt og fantastisk, men også samtidigt alt for varmt og kaotisk. Og jo, det er uden tvivl begge dele. 

Vi fandt derfor en fantastisk løsning på lige netop dette, så vi tryllede alle de negative ting til endnu mere positive end førstnævnte. 

Træd indenfor i et af Paris’ helt gamle, smukke, 5-stjernede hoteller, Le Meurice, lige over for Jardin des Tuileries, som ligger i forlængelse af Louvre. Wow. Et overdådigt sted – og der er aircondition, så hedebølgen er afhjulpet her. 

Her inde summer der ro og orden. Man bliver budt velkommen i døren af en fransk værtinde, der følger os til bordet. Herefter overtager en tjener i jakkesæt. Det er meget professionelt og meget eksklusivt. 

Inden vi får set os om, har vi bestilt Afternoon Tea af Cedric Grolet, som bl.a. har vundet ”World’s best Pastry Chef” i 2017. Selvfølgelig akkompagneret af et iskoldt glas champagne. 

Denne oplevelse uden tvivl er alle pengene værd. Foruden den smagfulde champagne, hvide te og den smukkeste opsætning af de klassiske high tea-serveringer, så giver hele hotellet en fuldendt eftermiddag. Live piano, fred og klasse skaber rammerne i dette 200 år gamle hotel.

Og serveringerne? 

Vi startede med en lun brioche. Herefter fulgte en smuk anretning af fire forskellige salte finger sandwiches, almindelige og blåbærscones, citron cookies og sidst men slet ikke mindst, to af Cedric Grolet’s kendte og smukke kager. 

Hans kager er formet som den frugt, de smager af. Og man er ikke i tvivl, for både det visuelle og smagen eksploderer samtidigt.

Vi fik en smuk jordbærtærte på sprød mørdej, frangipane, vanilje creme, jordbær kompot og hvid chokoladeskal. Men endnu mere specielt var faktisk tomatkagen (ja, tomat!). Den var bygget op omkring tomat og basilikum, uden at blive for sød, omringet af vanilje creme og en chokoladeskal.

Lad billederne tale for sig selv, vi kan kun anbefale det.

Er du (eller budgettet) ikke til den helt store omgang, så har Cedric Grolet åbnet et lille pâtisserie i samme bygning. Her kan man købe hans smukke kager to-go og nyde dem på hotelværelset eller i Tuileries haven. 

Er du nysgerrig på den dygtige konditor klik her eller på hotellet klik her

Visninger: 134
0

Skrevet af - i Samarbejdspartnere

I kender dem efterhånden rigtigt godt, men har vi nogensinde givet jer en ordentlig introduktion? Og det er jo et dejligt møde, så bedre sent end aldrig.

 

I dag vil vi nemlig gerne præsentere jer for dessertostene.

 

Mange steder serverer vi ostene både tirsdag og torsdag, hvor de bliver spist med smil. Det er der en god grund til. Vi får nemlig vores oste fra Ostebørsen, som har udvalgt de bedste leverandører og mejerier. Det er også dem, der leverer frisk naturgræsmælk og fløde fra Tude Ådal, der bare smager fantastisk. De har også deres eget gårdmejeri!

 

Foruden de mere almindelige oste som brie og gorgonzola – eller noget lignende – så kan vi godt lide at finde nogle oste, de fleste ikke spiser til hverdag.

 

Her får I et udpluk af vores oste, som vi serverer lige nu:

 

  • Gouda med valnødder
    En fast ost med en mild og nøddeagtig smag tilsat aromatiske valnødder. Mums! Osten er oftest lavet på komælk, men kan sagtens fremstilles af både fåre- og gedemælk, hvilket er en udmærket variation.
    Goudaen fremstilles typisk i Holland og bringer lykke på mange osteborde eller som gratineringsost i det varme køkken.
    b-lunch dessertost frokostlevering

  • Le Pastor
    En fransk rødkitost på komælk, der modnes ude fra og ind mod midten samtidig med, at mælkesyrebakterierne modner den indefra.
    Vi vil egentligt ikke sige meget om den, vi synes, I selv skal vurdere dens lækre smag.
    b-lunch ost catering københavn

  • Tomme Blanche Deux
    En luksus-brie og hvidskimmel ost på komælk. Den er mild og cremet i smagen og laves primært i de franske alper omkring Tommes.
    Den laves ofte af skummetmælken fra fløden, så det er faktisk en af de mindre fedtrige oste – det går dog ikke udover smagen.
    b-lunch oste vriksomhedsfrokost

 

Hvilke oste I kan smage i næste uge, ved vi endnu ikke, men I kan godt glæde jer! 

Det sker også, at vi serverer gede- eller fåreost for jer. Det giver en helt anden, lækker smag.

 

Vi har samlet lidt ekstra oste-info fra Ostepakken og Ulvedal Ost

 

Visninger: 136
0

Vi har været inde på det flere gange før, men det er et vigtigt emne, og vi håber derfor, at I vil tage jer tid til at læse dette. Muligvis igen. 

 

Vores allerstørste udfordring: vi vil så gerne gøre jer alle glade! 

 

Tænk, hvis det faktisk var muligt. 

Tænk, hvis alle vores kunder kunne gå fra buffeten med et stort smil.

Tænk, hvis vi aldrig skulle se et skuffet smil.

 

Ja, vi kan tænke nok så mange tanker og ønske utopier. Men virkeligheden er noget anderledes. Og det gør vores ambitioner umulige.

 

Vi ved godt nogenlunde, hvad jeres favoritpålæg er. Og dog. Der bliver som regel altid spist op af både æg, kartoffelmadder og spegepølse… men hvad så, hvis vi serverer dem samtidig? Eller hvis den varme ret lige den dag også er jeres favorit (indsæt selv pulled pork i brioche, laks eller lasagne). Hvad bliver der så spist?

 

Og endnu bredere; hvad så, når vi serverer italiensk pastrami, peber paté eller angus rillette? Nogle ville synes, at ovenstående var for ”eksotisk” og nøjes med en god leverpostej, mens andre sætter stor pris på variationen. Og det vil vi heller ikke negligere. 

 

Det nemme svar ville her være: lidt af det hele, meget af noget.

 

Men hvad skal i ”lidt”-puljen og hvad skal i ”meget”?

 

Og hvor meget bliver der spist på lige den tirsdag i forhold til den forgangne torsdag?

… vigtigst af alt; hvad så med alt det overskydende mad?

 

Vi ønsker at mindske madspildog samtidig holde jeres priser ned, derfor vil vi ikke fråse med jeres portioner af det forskellige pålæg eller de varme retter. Vi ønsker heller ikke at servere det samme for jer tre dage i træk. 

 

Lad os lige et øjeblik holde fast i det med de varme retter. Vi har et samarbejde med jeres virksomhed. Det hedder, at der regnes ca. 100 gram kød/fisk pr. personhver dag. Hverken mere eller mindre. 

Husk, det er en buffet. Det er derfor meningen, man skal spise lidt af det hele. 

 

Vi ønsker ikke at gå på kompromis med vores kvalitet, variation eller madspild. 

Men vi forsøger at tilpasse hver enkelt kantine,  så der serveres mad så vidt muligt efter jeres forskellige præferencer. Så vidt muligt. 

 

Vi er også underlagt flere krav rent hygiejne- og sundhedsmæssigt. Eksempelvis skal vores kød have en kerne-temperatur på 75 grader før, vi må pakke det i termokasser og sende ud. Dette bliver pakket omkring kl. 10 og hvis ikke, I spiser før kl. 13, så når det at ”stege videre” i termokassen og derfor hurtigt blive liiiidt for tilberedt. 

 

Da jeres kantiner ikke er godkendt til at tilberede mad i, må vi ikkegøre maden færdig hos jer.

Alternativt skal I selv skære kødet? Eller har I andre forslag? Vi lytter!

Af samme grund vælger vi meget sjældent at servere paneringer, stegt flæsk eller sprøde svær. De bliver simpelthen bløde og (i vores optik) kedelige under transporten!

 

Godt nok, er vores mål uopnåeligt, for man kan ikke gøre alle glade, men vi gør hver dag vores allerbedste for at komme så tæt på som overhovedet muligt. 

Visninger: 148
0

Skrevet af - i Kost og sundhed
Nytårsforsæt og vægttab

For mange betyder nytår en frisk start; at der skal ske noget nyt, at man skal forbedre sig i større eller mindre grad. Helst større. For hvem filan kan finde på at gå ind i et nyt år uden ambitioner om alle mulige store forandringer? 

Det kan vi altså godt.

 

Jo, bevares, vi kan da også finde på at sætte nye mål og få idéer om et nyt og spændende år. Vi er ikke hellige på det punkt, men vi synes godt, det kan blive lige lovligt trættende.

 

De fleste nytårsforsæt handler efterhånden om noget med kost og vægttab. Og allerede dér begynder kokkene i køkkenet at gøre sure miner. For hvem tillader sig min at kalde dejlig mad for ”kost”? 

For os er mad ikke bare noget, man skal spise for at overleve. Hvis man ser udover det, så tror vi på, at god mad lavet med kærlighed er lig med en bedre livskvalitet. Om man så spiser smørbagte småkager eller grønkålssalat med mandler er fuldstændigt lige gyldigt, er op til den enkelte.

 

Så inden I bliver fanget af diverse kure, der udelukker alle mulige fødevarer, som I normalt er glade for så prøv dette: spis, hvad I har lyst til, men moderér mængderne og lyt efter mæthedsfornemmelsen.

 

Fødevarestyrelsens første og nok også vigtigste kostråd lyder: spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.

Dette kan snildt føres over til endnu et nytårsforsæt…

 

Vores bedste råd? Husk at nyde!

Hvordan ville vi sammensætte en tallerken til et vægttab? Mere eller mindre som vi plejer at sammensætte den. Dog spæde op med flere grøntsager og mindre af det andet. ”Mindre” og ”ikke i stedet for”.

 

Godt nytår! 

Visninger: 159
0

Skrevet af - i Tips og tricks
Appetizer til nytårsaften

Vi er godt klar over, det først er juleaften på mandag, men det er altså efterhånden de færreste, der savner inspiration til menuen den aften. Nytårsaften har ofte en anden og mere fri tone, og da B\loggen holder ferie mellem jul og nytår, synes vi, at det er her, vi vil dele lidt inspiration.

 

Har du allerede styr på menuen eller ligger nytårstorsken fast hver år? 

Her får I lidt inspiration til appetizers, der kan serveres til Dronningens nytårstale eller bare ventetiden og velkomsten inden, man sætter sig til bords og serverer første ret.

 

  • Friterede polenta stænger ”polenta fries” med chili mayo. 
    Skær mindre stykker af kold polenta, steg dem i rigelige mængder olivenolie og drys med salt. Få vores opskrift på polenta her og mayonnaise her.
  • Hjemmelavede blinis med stenbiderrogn, rødløg og fed cremefraiche. 
    Få vores opskrift her.
  • Laksemousse på hjertesalat med dild.
    Bag laksen dagen før og rør en mousse med cremefraiche, lidt mayonnaise, citron, salt og peber. Servér på små salatblade af hjertesalat og pynt med frisk dild.
  • Små bruschettaer med artiskokcreme, soltørret tomat og parmesanflager.
    Lige så nemt at anrette og lækkert, som det lyder.
  • Arancini med lime, sort peber og aioli – friterede risottokugler.
    Panér dine rester af risotto og se glæden i dine gæsters ansigter.
  • Hjemmelavede flæskesvær.
    De fleste får hurtigt nok af købeversionen, men laver man sine egne – og det er faktisk ret så nemt – scorer man tonsvis af points!

 

Derudover skal man ikke kimse af de klassiske, nemme serveringer: melon med parmaskinke, dadler eller asparges svøbt i bacon og bagt, grøntsagsstænger med dip, hjemmelavede rodfrugtschips, små butterdejssnegle med oliventapenade eller saltmandler... osv.

 

Vi ønsker jer alle en dejlig jul og et festligt nytår! 

Visninger: 177
0

Skrevet af - i Råvarer
Vores æg

Vi træder lige lidt ud for juletemaet og tager en dyb vejrtrækning. Vi har nemlig også andet på hjerte, selvom man ikke skulle tro det. Og jo jo, man kan vel argumentere for at trække netop dette emne med indover julebordet, men det må I altså selv klare… (hint: æg og rejer, æggesalat, æg og sild – selv tak!)

 

Vi får tit bemærkninger omkring mængden af æg, vi serverer til frokost for jer. Det er jo billigt, nemt og I bliver oftest glade, når der er kogte æg i frokostbuffeten. 

Men.

For der er altså et men!

 

De æg, vi serverer for jer, er langt fra billige, kogte æg, som vi hiver ud af plastikindpakningen. Vi koger selv æggene for jer. Det vil sige, at vi faktisk også piller og skærer hvert enkelt æg for jer. 

Når vi skal bage kage, piske æggehvider eller bruge æggeblommer til pariserbøfferne, så deler vi selv alle æggene i hånden. 

 

Derudover er æggene selvfølgelig økologiske, da vi går højt op i dyrevelfærden. Økologiske æg fra Hedegaard, der koster intet mindre end 3 kroner stykket. Det lyder måske ikke af meget, men vi leverer frokost til omkring 500 personer dagligt – derfor kan vi ikke fråse med æggene og samtidig holde vores priser nede. For ikke at nævne, hvor lang tid det faktisk tager at pille alle de æg! 

 

Vi gør det gerne for jeres skyld og synes selv, at æggene smager hundrede gange bedre sådan.

 

Så denne gang blev I lidt klogere på vores æg – og nu skal vi nok fokuserer lidt på den dersens jul igen!

Visninger: 177
0

Skrevet af - i Råvarer
Månedens råvare #18

Vi er unægtelig trådt ind i december med fuldt tryk efter vores julemarked den 1. 

Men udover at december for mange betyder jul, så er det også en ny måned. Og en ny måned er lig med en ny månedens råvare.

 

Det havde været oplagt at vælge rødkål til julemiddagen eller grønkål til salaten i disse juletider, men vi vil i dag lægge vægten på en ”glemt” grøntsag, vi nok bruger 9/10 dage, men aldrig italesætter: løg.

 

Løg er sundt, fordi indeholder både antioxidanter, fibre og kalcium. Foruden c-vitamin. Derudover giver de godt med nærende fyld i varme retter, hvis man vil have mere volumen men knapt så mange kalorier.

 

Løget eksisterer i tonsvis af forskellige arter, der hver især egner sig til forskellige retter eller anretninger. Løget kan både bringe bid og skarphed til salaten eller sandwichen, men også sødme og bløde teksturen til hakkebøffen eller gryderetten. Derfor hylder vi i dag løget, som det har fortjent! 

 

Vidste du eksempelvis, at løget er en af de ældste grøntsager dyrket i Danmark, og at de kan holde sig i op til et halvt år, hvis man opbevarer dem rigtigt(tørt og køligt)? Det er da sejt! 

 

Sylt dem, bag dem, snit dem, kog suppe på dem eller brug dem som smagsgiver i middagsmaden. No more words needed! 

Visninger: 152
0

Skrevet af - i Nyheder
Årets julemarked

Lørdag den 1. december løb vores årlige julemarked af stablen og sikke en dag! 

 

Det var en skøn dag sidste år, men denne lørdag overgik al forventning. Tusinde tak til alle jer, der mødte op!

Her var vores søde grøntmand fra K. C. Frugt mødt op med kassevis af klementiner, nødder og julestjerner. Jette havde lavet julekort og sokker, Katja med smukke smykker, Hilde med keramik, Annette med skønne dekorationer og Alisha med hjemmelavede julegodter som skumfiduser og snaps – foruden hendes vidunderlige stemme, der prydede gårdhaven med julesange. 

 

Hertil havde vi selv lavet brunkage- og skakternet småkagedej, pesto, chili, pickles og mayonnaise, mens vores osteleverandør, Ostebørsen, havde skønne oste til julebordet. 

 

FDF Frederikssund solgte velduftende juletræer fra Hørup og Willie havde smedet flotte figurer og fade. 

Desuden spillede Peter Philipsen fra Kim Larsen Jam® herlig musik hele dagen. Dertil serverede vi pebernødder, varm gløgg og bagte æbleskiver efter mormors opskrift til den helt store guldmedalje. 

 

Hold da op! 

 

Vi glæder os allerede til næste år, hvor I allerede nu kan sætte kryds i kalenderen den første lørdag i december: 7. december 2019

Vi takker af for julemarkedet i år, en fantastisk start på december, og vender stærkt tilbage. 

 

Julemarked frokostlevering

 

Julemarked frokostordning

 

Julemarked virksomhedsfrokost

 

julemarked virksomhedsfrokost kbh

 

Disse billeder var blot små udsnit. Er du nysgerrig på mere? Kig med på vores Facebook B/lunch og find dejlige stemningsvideoer. 

Visninger: 167
0

Skrevet af - i Medier og verden

Vi er efterhånden ikke i tvivl om, hvordan vi holder en god, klassisk, dansk jul. Der findes mange versioner og efterhånden også flere alternativer, men de fleste vil svare noget i stil med følgende ord: and, flæskesteg, juletræ, Disney’s juleshow, nisserhuer, pakker og brunede kartofler. Hertil følger rødkål, risalamande og Last Christmas. 

 

Sæt dette op i mod en brændende sol, +30 grader og voldsom natur. Det hænger måske ikke altid så godt sammen, når vi selv ønsker os en hvid jul, men det er faktisk virkeligheden på den anden side af jorden. For hvordan holder man egentligt jul i Australien?

 

For tre år siden var jeg så heldig at få lov til at holde jul med en australsk familie. Australien er kæmpe stort og forskellen på nord og syd, øst og vest er ikke til at forstå. Derfor varierer julen helt sikkert mere dér end man lige går og tror, men ikke desto mindre…

Jul i Queensland med en sød familie bestående af en voksen søn, hans barndomsven, mormor, en mor og hendes mand gennem mange år, var meget anderledes end vores. 

 

Det var meget varmt, over 30 grader, luftfugtigheden var høj og solen stod på hele dagen. Derfor foregik juledagen – de holder jo egentligt først jul den 25. – af at bade i poolen, drikke kolde øl og slappe af i solen. Hen ad eftermiddagen blev der åbnet op for grillen og køkkenet bugnede af mad: glaceret skinke, kalkun, grillede tigerrejer og massere af salater og ”rolls” til. Hertil kolde øl, vand i store mængder og iskold hvidvin. Desserten bestod af hjemmelavet is. 

Alt sammen foregik på terrassen i korte shorts og tank tops.

 

Julegaverne blev åbnet om morgenen inden dagen for alvor gik i gang. Og selvom de lå under juletræet, blev der altså ikke danset nogle steder!

Visninger: 153
0

Skrevet af - i Holdet bag

Lørdag den 24. november løb firmaets årlige julefrokost af stablen og sikke en fest. Igen.

Kun chefen vidste, hvad vi egentligt skulle, så vi nåede at gætte på alverdens ting. Vi havde kun et hint: ”Vi mødes på Københavns Hovedbanegård kl. 13.55 præcist. Husk pas!”

Resten måtte vi opdage i løbet ad dagen. 

Opskriften er mere eller mindre den samme hvert år: en hemmelig aktivitet, en hemmelig middag og så festivitas for de, der stadig er friske!

 

I år gik turen til Malmø, hvor vi brugte nogle timer på ”Disgusting Food” udstillingen. Her kunne man både se, læse, lugte og smage på alverdens ”ulækre” madvarer. Her fik vi lidt en lærestreg, for hvad er egentligt ulækkert? 

Mange madvarer skar vi grimasser af, men de er delikatesser andre steder i verden. Ligesom saltlakridser også var udstillet – den vrænger de andre måske næse af.

Her var alt fra kogte andeæg med fostre i, tyretestikler, vingummier, surstrømning til fordærvet haj. Helt utroligt! 

 

Julefrokost museum

 

Herefter gik turen tilbage til København. Der var selvfølgelig sørget godt for os til turene med både juleøl, vand, vin, snacks og sandwich, så stemningen var god.

 

Fra Hovedbanen skulle vi nu – for første gang i B\lunch’s historie – med bussen ud mod Søborg, hvor vi spiste de lækreste, italienske 7 retter hos Campo De’ Fiori Da Enzo

  • Første ret bød på oliestegt polenta og brød med salt samt salami.
  • Anden ret var blæksprutte carpaccio med tomat.
  • Tredje ret var sort spaghetti med tomatsauce og havtaske.
  • Fjerde ret var en klassisk carpaccio med trøffel.
  • Ret nummer fem bestod af hjemmelavet ravioli med smør, parmesan og trøffel.
  • Den sjette ret var kalvefilets lagt sammen med ost og parmaskinke, hertil forskelligt garniture.
  • Syvende og sidste ret var en klassisk og lækker tiramisu.

Hertil rødvin, bobler og dessertvin samt kaffe. Der manglede ingenting.

Enzo, der ejer det lille trattoria i bunden af Søborg Hovedgade, laver selv al maden fra bunden og kommer glædeligt ind for at servere den med sin italienske charme. Det kan smages! 

 

Julefrokost 1Julefrokost 2Julefrokost 3Julefrokost 4Julefrokost 5Julefrokost 6

 

Sidst men ikke mindst gik turen nu tilbage mod byen, hvor julemusikken nu for alvor blev skruet op i taxaerne. Her sluttede vi af på Kester Thomas– en hyggeligt og smukt indrettet cocktail og champagne bar på Studiestræde. Antallet af cocktails vil vi ikke afsløre, men de smagte fantastisk godt. Hvad der herefter er sket, melder historien intet om, men rygterne lyder på, at nogle fortsatte festen inde i byen. 

 

Vi siger tak til Bente for en smadder hyggelig aften og glæder os allerede til næste år! 

Visninger: 210
0

Skrevet af - i Tips og tricks
Krydderurter gennem vinteren

Kulden bider efterhånden godt og det er ikke mange solstrejf, man når at suge til sig i løbet ad dagene længere – heldigvis vender det snart og vi kan se mod længere dage!

Kulden må vi nok holde ud lidt endnu.

 

Men vi er ikke de eneste, der går og fryser. Vores kære krydderurter er ikke glade for kulden, så I får her et par fifs til at holde liv i dem – både ude i kulden og i køkkenvinduet.

Smag skal man i hvert fald ikke gå ned på!

 

  • Find først ud af, om dine krydderurter overhovedet er flerårige og om de tåler at være ude eller skal flyttes ind.
  • De fleste krydderurter skal have en porøs og ikke for vandmættet jord og skal over vinteren dækkes løst og luftigt af eksempelvis gran.
  • Nogle krydderurter tåler slet ikke frost og skal derfor enten opbevares helt inde i vindueskarmen eller i drivhus.
  • Hav få, men gode krydderurter: undgå at have 20 forskellige, hvis du ikke har tid til at passe dem. Værn om nogle få og sæt dig ind i vand, varme og lysforhold.

 

 

Søger I mere inspiration, så kig forbi Havenyt og få styr på din favorit urt.

Visninger: 167
0

Skrevet af - i Tips og tricks

Muligvis skal vi stadig kalde det efterår, men winter is coming og når kuldeindekset allerede har ramt minus og vi skal skrabe is af forruden om morgenen, så må vi gerne kalde det for vinter allerede – det har vi i hvert fald lige vedtaget. 

 

For mange mennesker falder energiniveauet og motivationen i takt med, at dagene bliver kortere og koldere. Tænk lige over det; hvor meget gider du egentligt, når du kommer hjem fra arbejde og det allerede er kulsort udenfor?

 

Vi giver her lidt inspiration til aftensmaden, så man ikke falder i take away- eller rugbrødsfælden hver eller hveranden aften. 

 

Simreretter!

Simre- og gryderetter er geniale. De kræver kun lidt forarbejde og så passer de egentligt sig selv – og så bliver de sjældent tørre.

Det handler om hurtigt at få hakket sine grøntsager, kartofler, kød, eller hvad end der skal i, så gryden kan klare resten af arbejdet. Desuden er der ikke grænser for, hvad man kan putte i.

- det er også nemt at købe eksempelvis grøntsagerne færdigskåret, så de kun skal i gryden. 

  • Supper er nemme, smager forrygende og kan laves af både få og mange ingredienser, alt efter hvad man har liggende. 
    Tilføj ristede kikærter, solsikkerkerner og lidt ristet bacon til din græskarsuppe for at få lidt fylde i!
  • Mørbradgryde kan laves med alle typer af kød og behøver reelt set ikke indeholde mørbrad – det er muligvis her den skifter til paprikagryde. Kylling, koteletter og cocktailpølser fungerer eksempelvist fantastisk sammen.
    Tilføj kartofler i mindre stykker, så slipper I for at koge ris/osv. ved siden af.
  • Kylling i karry er en klassikker, der kan fornyes og varieres i det uendelige. Tilføj masser af grøntsager, lav det på kokosmælk og lad det simre med masser af chili i et par timer. Det er namme! Vær dog opmærksom på, at grøntsagerne mister deres bid ved så lang simretid og put eventuelt gulerødder i lige før servering eller drys med nødder.

 

Vi har valgt ikke at komme med bud på nemme og hurtige retter, men nogle andre retter, som er nemme og samtidig får hele huset til at dufte. Varme dufte, der indbyder til et dejligt og lunt måltid mad.  Så kan I altid gemme rugbrødsmadderne til frokost ;)

Visninger: 159
0

Skrevet af - i Nyheder
Det dersens julemarked

Hvis det er gået nogens næse forbi, så nævner vi det lige igen:

I er alle inviteret til julemarked i Frederikssund lørdag den 1. december fra 11-14

Så har vi det på plads. 

Men hvad er det for et julemarked, vi bliver ved med at skrive om og invitere til? 

Nu skal I høre!

Sidste år startede vi en tradition op ved køkkenet i Frederikssund, hvor vi har en lille gårdhave. 

En lørdag pyntede vi med alverdens hyggelige juleting, bagte æbleskiver efter en gammel opskrift og serverede gløgg. Helt uden at nogen skulle betale – for julen handler om at give og sprede god stemning. 

Samme lørdag havde vi fået Peter Philipsen fra Kim Larsen Jam® til at spille alle hans kendte melodier, mens vores kokkeelev med den fineste stemme tog over i Peters pauser og sang skønne julesalmer med hjælp fra alle de besøgende.

Der duftede af gran, for FDF Frederikssund havde juletræer fra Hørup med, så alle kunne få julen med hjem i stuen. For slet ikke at tale om vores søde grøntmand fra K.C. Frugt, der stillede op med kasser af verdens bedste klementiner, tilbud på skønne nødder og julestjerner, for bare at nævne lidt. 

Vores norske kok stod klar med smukt, håndlavet keramik, som passede perfekt til julens mange gaver. Der var lidt til enhver smag.

Derudover var der glade børn med mundene fulde af pebernødder.

Det var en dejlig dag – og vi gør det hele igen i

år. 

Denne gang sælger vi også vores egne hjemmelavede lækkerier: pesto, chili, småkagedej…

Alle er velkomne, så vi sørger for masser af æbleskiver, varm gløgg, saftevand til børnene og den helt rigtige stemning til at sparke december i gang.

Nøøøøj, hvor vi glæder os til at se jer!

 

1/12 kl. 11-14

Dalvejen 1

3600 Frederikssund

Visninger: 183
0

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.

Arkiv